Vidimo se Dan posle!

2019-08-12T10:21:25+00:00 12. 08. 2019.|Vesti|

Izvor: KoSSev

Kolumna +381

Piše: Dušan Janjić

U potpunosti je u pravu Šalja kada govori o “Mi”, o njemu i meni. Ali, dodao bih da Mi, decenijama, ne samo na Kosovu i u Srbiji, svedočimo da se politički a i finansijski profit pravi pre svega na “širenju nejasnoće i magle”. Istovremeno, ti profiti su plaćeni mnogim ljudskim žrtvama i sveukupnim zaostajanjem. Iako je Kosovo bilo periferija bivše Jugoslavije. A bilo je! Danas su Srbija i Kosovo periferija periferije Evrope. Stoga je više nego razumljiv zamor svih nas a među njima i nas “Mi”.

U smutnim vremenima razum i odgovornost neretko se smatraju zamajavanjem. Nažalost, ponekada, ubijaju se glasnici da se ne bi čuo glas. Stoga se valja podsećati na Olivera Ivanovića!

Zdravo je to što se Šalja i ja ne slažemo u svemu. Mada smo obojica zagovornici puta normalizacije i miroljubivog rešavanja problema. Vreme će pokazati koje će od podrešenja biti prihvaćeno.

Naše kolumne su samim ispisivanjem i objavljivanjem otišle u torbu prošlosti. Iz ove torbe će ih možda izvaditi i neko od onih koji sada šire magle i nejasnoće. Zapravo, oni od njih koji, mada sa zakašnjem, stignu u budućnost.

Kako bilo da bilo: kolumne su postale znaci – dokazi o traganju za rešenjem i to “dve i više godine“ zahvaljujući mogućnosti koju nam je pružio KoSSev. Lično verujem da odužismo dug istini i ljudima a i ličnostima koje stvoriše taj portal.

U narednim mesecima imaćemo najpre vruću jesen na Kosovu i povodom Kosova, kako ovih dana reče predsednik Srbije Vučić.

*****

Ja, jedan od „Mi“, u narednim mesecima, pozabaviću se Danom posle. Neko će nekad potpisati Nešto. Po svemu što znam, na to se neće čekati novih sedam godina koliko je prošlo od Prvog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

U međuvremenu, biće izborna jesen na Kosovu, pa izborno proleće u Srbiji. Iako ovi izbori neće otkloniti strukturalne probleme Kosova i Srbije, barem ćemo videti ko će politički preživeti, odnosno ko će kositi (vršiti vlast) a ko će vodu donositi. Izbori će potvrditi da je to posao za koji su političari i birači istrenirani upornim ponavljanjem poslednjih decenija.

Uostalom, šta drugo mogu da urade naši političari nego da se (iza)biraju kad im je to jedino dozvoljeno?! Naravno, tehničke vlade neće donositi uredbe, niti mogu preuzimati nove obaveze. To ne znači da ne mogu da otklanjaju neke od šteta koje su napravljene, poput taksi ili drugih opstrukcija primene preuzetih obaveza.

Valja očekivati da će doba kampanja biti pogodno za širenje novih i gušćih magli, za političko – bezbednosno propagandno nadmetanje koje su akteri političkog života na Kosovu i u Srbiji unapredili tokom poslednjih godina. Uostalom ovih dana nam je potvrđeno da lovcima u magli ništa nije strano ni mrsko. Tako su, sledeći poluistine Oca Nacije i velikog majstora ideološkog zamagljivanja atmosfere i duhova u Srbiji i među Srbima (Dobrića Ćosić), pripisali Patrijarhu Pavlu podršku idejama zavađanja i deoba ljudi i naroda. Time samo potvrđuju da je za njih Kosovo “kancer koga se Srbija mora osloboditi“ na što je s pravom ukazao vladika Teodosije.

Kao što se desio Berlin, desiće se, na jesen, i Pariz. Dakle, biće infuzije i povremenih priča, ali i jasno kako je iskorišćeno “dodatno vreme” za izvršavanje obaveza koje su preuzete. Uz to, biće jasniji i okviri novog formata, odnosno ima li uopšte spremnosti i sposobnosti za efikasnije pregovaranje.

Naravno, itekako će se pratiti odjek poruke pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Filipa Rikera, da Kosovo i Srbija „rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji“. Videćemo da li će kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri biti uspešan kao ambasador i u ostvarivanju svog prioriteta – normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Videće se koliko će biti uspešan u podsticanju obe strane da se vrate za pregovarački sto.

Godfri je kazao da je, posle diplomatske službe u Moskvi, “u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi” i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave. Naravno, valja da se vidi i da li će ova svest moći da u budućnosti išta promeni u stavu novopristiglog ambasadora Aleksandra Bocan – Harčenka da je reč o uobičajenoj retorici Vašingtona, pa i o izmošljotinama.

Ostaje da se vidi koliko će Moskva i njen predstavnik biti uspešni u odbrani međunarodnih principa, odnosno Rezolucije SB UN 1244 uz onemogućavanje ulaska Kosova u članstvo međunarodnih organizacija, odnosno da li će usporiti širenje EU i NATO na Zapadni Balkan.
Nadam se da će se razjasniti koje su i kako će biti ostvarene “instrukcije za ponašanje Vojske Srbije po pitanju Kosova” koje je, po njegovim rečima, u Moskvi dobio najnoviji načelnik generalštaba Vojske Srbije.

Sve u svemu, život će nam biti sve samo ne dosadan a dijalog će opstajati u stanju u kojem jeste sve dok postoje magle i njome zarobljene guske o kojima sam pisao na početku našeg razgovora na + 38…

Neće biti ni prvi put, a ni kraj sveta ukoliko se ponovo propusti – inače realna šansa za normalizaciju naših života i za ubrzanje razvoja uz priključenje Evro atlantskom svetu.

U nadi da Danu posle neće prethoditi nove ljudske žrtve, valja nam se pripremiti za rešavanje pitanje kojima se do sada nismo ni bavili, a koja su deo života građana Kosova i Srbije, Srba i Albanaca kao komšija.

Dakle, vidimo se Dan posle!