Uoči lokalnih izbora građani severnog Kosova u atmosferi straha i neizvesnosti

2018-02-23T13:23:08+00:00 30. 10. 2013.|Vesti|

„Na severu Kosova uoči lokalnih izbora vlada atmosfera straha i neizvesnosti, ljudi su zaplašeni i zbunjeni jer navode da je ovo najprljavija kampanja koja je ikada vodjena, u takvoj situaciji teško je zamisliti kakav će biti postizborni period“, zaključeno je na konferenciji za novinare „Predstavljanje stavova gradjana na severu Kosova“. Konferenciju je održana 30. oktobra u organizaciji Foruma za etničke odnose sa ciljem da predstavi rezultate istraživanja javnog mnjenja na severu Kosova uoči lokalnih izbora 3. novembra.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine, uz finansijsku podršku kancelarije Evropske unije u Prištini, sa ciljem da se otkriju stavovi građana o Briselskom sporazumu, odnosu prema EU, stavovi povodom izbora, lokalne ekonomske situacije, kao i da se identifikuju osnovni problemi sa kojima se građani suočavaju.

Istraživanje je rađeno kao deo projekta „Tvoj život, tvoja odluka!“ koji Forum za etničke odnose sprovodi zajedno sa Centrom za razvoj zajednica iz Kosovske Mitrovice. Cilj projekta je da srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji informišu o lokalnim izborima i motivišu ih da u što većem broju učestvuju na njima.

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević istakao je da na severu Kosova postoji jak bojkot lokalnih izbora i da su ljudi, u takvoj napetoj atmosferi, vrlo uplašeni, zbunjeni jer im je budućnost neizvesna. Pored straha i neizvesnoti u vezi sa sopstvenom egzistencijom prisutna je i neizvesnost koju donosi Briselski sporazum, politička podeljenost srpske zajednice je veoma prisutna, a naročito je izražena podela na osnovu ekonomskog statusa. Bez obzira na to što podela između Srba i Albanaca postoji, Đurđević navodi da ta tema nije upadljiva na severu Kosova, već da su građani prvenstveno zabrinuti za međusrpske odnose u kojima dominiraju nepoverenje i konflikti.

„Zvanična kampanja se vodi na temu etničke i nacionalističke mobilizacije u kojoj se građani pozivaju da se kao Srbi svi ujedine, ili na temu straha od gubitka posla. Takva vrsta poruka unosi nemir i razdor. Sa ovakvom atmosferom srpska zajednica neće moći da postigne ono što joj garantuju zakon i Ustav Kosova a to je da bude jedna vrlo važna kredibilna, snažna politička opcija u parlamentu,“ rekao je Đurđević.

„Iako je istaživanje rađeno relativno skoro (krajem septembra 2013), činjenica je da bi se rezultati razlikovali da je ono danas sprovedeno, imajući u vidu da u tom periodu politička kampanja za izlazak na izbore još uvek nije ni počela,“ istakao je rukovodilac istraživanja Zoran Gavrilović koji je naglasio da je vladavina prava i institucija dobila najnižu ocenu od građana. Među građanima vladaju neformalni i prijateljski odnosi koji im obezbeđuju ono što od institucija ne mogu da dobiju a to je sigurnost i stabilnost. Prema rezultatima koje je Gavrilović predstavio, 45% ispitanika neće izaći na izbore, 24% razmišlja da li će uopšte glasati, 18% ispitanika navodi da će izaći na izbore dok 9,4% priznaje da bi precrtalo listić.

Prema Gavrilovićevom mišljenju, dva ključna faktora koja će uticati na izlaznost na izbore u srpskoj zajednici jesu procena lične bezbednosti pre samih izbora, kao i regularnost izbora.

Na konferenciji je govorio i ekonomista Danilo Šuković za koga je istraživanje dragoceno jer ne postoje nikakvi statistički podaci na osnovu kojih bi moglo da se proceni realno ekonomsko stanje na Kosovu. Iako se ekonomske promene vrlo sporo implementiraju, Šuković procenjuje da je do istih moguće doći ali da u tome ključnu ulogu igra država koja mora da sprovede privatizaciju do kraja i da stvori odgovarajući socijalni program koji će omogućiti ekonomsku egzistenciju građana na Kosovu.

Izveštaji medija sa konferencije

B92

TANJUG

Krstarica

Glas Amerike

Vesti online

Pravda

Novi magazin

BIRODI

vijesti.ba

RTV

Al Jazeera

FoNet

Balkan magazin

Međunarodni Radio Srbija

Kanal 9

Politika

SEVER KOSOVA I LOKALNI IZBORI – Istraživanje

Prezentacija sa konferencije