Preliminarni rezultati izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina

2018-11-05T12:00:32+00:00 05. 11. 2018.|Vesti|

U nedelju, 4. novembra, pola miliona gradjana Srbije glasalo je za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a u očekivanju zvaničnih rezultata, Republička izborna komisija tvrdi da neregularnosti tokom glasanja na biračkim mestima nije bilo.

Neposredni izbori odvijali su se na 926 biračkih mesta, a četiri zajednice birale su ovog puta na elektorskim skupštinama u Beogradu – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska.

Preliminari rezultati pokazuju da neće biti promena u nacionalnim savetima Bunjevaca, Hrvata i Mađara, a takođe se očekuje da će na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća ostati Sulejman Ugljanin.

Rezultati za sada pokazuju da je u Preševu sa 35,51 odsto najviše glasova osvojila Alternativa za promene, stranka aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija. Glasalo je 40 odsto upisanih birača, a Albanci us mogli da glasaju za šest lista.

Demokratska partija Albanaca druga je i osvojila je 23,23 odsto glasova birača, Partija za demokratsko delovanje 22,26, Pokret za reforme dobio je 16,49 odsto, dok su Demokratska partija i Albanski forum osvojile oko jedan odsto podrške.

Te dve partije, inače, nemaju odbore u Preševu, već samo u Bujanovcu i Medveđi.

U Bujanovcu je najviše glasova osvojila Partija za demokratsko delovanje na čijem je čelu aktuelni predsednik te opštine Šaip Kamberi, a sledeće su po broju osvojenih glasova Demokratska partija i Alternativa za promene.

Pobedu na izborima za Bošnjačko nacionalno veće u nedelju uveče proglasio je Sulejma Ugljanin, koji je bio nosilac liste “Samoopredeljenje”, a Ugljanin je poručio da će “BNV biti dobar partner Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici u rešavanju svih problema Bošnjaka”.

Muamer Zukorlić proglasio je takođe u nedelju uveče pobedu svoje Matice bošnjačke i to u Novom Pazaru, dok je, kako je rekao, s malom razlikom izgubio u Tutinu i Sjenici.
Najviše glasova, prema njegovim rečima, Matica je dobila i u Beogradu, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju i još nekim gradovima.

Predsednik SDSP Rasim Ljajić ocenio je rezultate izbora kao realne i očekivane, mada je, kako je rekao, očekivao bolje rezutate liste “Vakat je – Sait Kačapor”, dok je sam Kačapor ocenio da ta lista nema razloga za nezadovoljstvo, jer su, kao nezavisna lista, vodili “blagu kampanju”.

Po svoj prilici na čelu Bošnjačkog nacionalnog veča ostaće Ugljanin, koji će imati 14 ili 15 mesta, Zukorlić bi mogao imati 13, a Ljajićeva lista će imati osam mandata, dok lista “Stari Dedo” , koja je vodila kampanju putem društvenih mreža, nije osvojila nijedan mandate.

Mađarska, bunjevačka i hrvatska zajednica, koje su najbrojnije u Subotici, dobiće nova rudovodstva, a u stvari ostaju stara, jer su birači upravo njima poklonili poverenje na ovim izborima.

Aktuelna rukovodstva tih saveta dobila su apsolutnu podršku birača, što je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio kao izuzetno zadovoljavajući rezultat.

To je, kako je izjavio u nedelju uveče, potvrda ispravne politike njegove stranke te velika podrška ljudima sa liste “Mađarska sloga”.

I Demokratski savez Hrvata u Vojvodini veoma je zadovoljan rezultatima izbora, na kojima je, na elektorskoj skupštini održanoj u Beogradu, lista „Hrvati zajedno“ dobila svih 29 mandata u nacionalnom savetu Hrvata u Srbiji.

Na neposrednim izborima 4. novembra članove nacionalnih saveta birali su predstavnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Za izbore je bilo proglašeno 58 lista, konačni rezultati treba da budu saopšteni 8. novembra do 20. časova.