Okrugli sto na temu bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske : manjinska politika i evropske integracije (14.07.2016.)

2018-03-31T22:18:27+00:00 14. 07. 2016.|Etničke manjine, Okrugli stolovi, Vesti|

Forum za etničke odnose organizovao je 14. jula, u Hotelu Moskva u Beogradu okrugli sto na temu „Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske: manjinska politika i evropske integracije.“ Na dnevnom redu bila su važna pitanja za srpsko-hrvatske odnose u koja pre svega spadaju položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, srpske nacionane manjine u Hrvatskoj, prekogranična saradnja dve zemlje, otvorena pitanja, kao i perspektiva evropskih integracija Srbije.
Učesnici okruglog stola, među kojima su bili predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, srpske nacionane manjine u Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao predstavnici ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, konstatovali su da Srbija i Hrvatska treba da nastave da razvijaju i jačaju svoje odnose u oblastima u kojima imaju zajednički interes. Složili su se oko toga da su odnosi Srbije i Hrvatske i dalje opterećeni prošlošću, ali i da je deklaracija potpisana od strane hrvatske predsednice Kolinde Grabar- Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića smernica za nove Vlade koje bi uskoro trebalo da budu formirane u obe države. Konstatovano je da su tri oblasti ključne za odnose Srbije i Hrvatske, a to su rešavanje otvorenih pitanja, poboljšanje ekonomske saradnje i saradnja tokom procesa evropskih integracija Srbije. Politička volja i profesionalno delovanje institucija su identifikovani kao ključni faktori za ostvarivanje napretka u okviru pomenute tri oblasti.
Ovo je poslednji od četiri okrugla stola koje Forum za etničke odnose organizuje uz podršku Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu i Fondacije za otvoreno društvo, a u okviru projekta „Manjinska politika i evropske integracije – uloga bilateralnih odnosa”. Na prvom skupu u Nišu 30. maja razgovaralo se o bilateralnim odnosima sa Bugarskom, 11. juna tema su bili bilateralni odnosi Srbije i Rumunije, a zatim se 25. juna razgovaralo i o bilateralnim odnosima Srbije i Mađarske. Na pomenutim skupovima utvrđen je stepen bilateralnih odnosa između Srbije i pomenutih zemalja, a takođe su sagledani i potencijali prekogranične saradnje i razvoja ekonomskih odnosa, dok je naglasak stavljen na važnost nacionalnih manjina kao ključnih karika za unapređivanje međudržavnih odnosa.