Okrugli sto: „BiH: iskušenja unutrašnje, regionalne i evropske integracije“

2018-03-31T22:20:21+00:00 19. 10. 2015.|Okrugli stolovi, Vesti|

Forum za etničke odnose organizovao je 19.10.2015. godine u INdex sali Hotela IN okrugli sto na temu „Bosna i Hercegovina: iskušenja unutrašnje, regionalne i evropske integracije”.

Glavni govornik na okruglom stolu bio je Nj. E. gospodin dr Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP).

Okruglom stolu prisustvovali su brojni ambasadori i diplomate, predstavnici akademske zajednice kao i civilnog sektora. U svom izlaganju dr Ivanić posebnu pažnju dao je unutrašnjim izazovima u Bosni i Hercegovini koji su, po njemu, usko povezani sa regionalnim i evropskim. Naime, istakao je da je on sam protivnik izmene Dejtonskog sporazuma, i da bi eventualna izmena suštinski značila eliminaciju prava entitetskog glasanja. Prema njegovim rečima, time bi Republika Srpska praktično izgubila mogućnost da odlučuje o institucijama BiH, čime bi bio uveden princip koji, kako on navodi, fino zvuči – jedan čovek, jedan glas – ali u uslovima BiH, to znači „dominaciju“.
Takođe, ocenio je da bi najbolji odgovor mogao biti da politički činioci unutar Bosne i Hrcegovine pokažu spremnost da uzmu stvari u svoje ruke, da BiH mora da sarađuje u okviru nove evropske inicijative i da sama Republika Srpska čuva prava posredstvom institucija BiH.

Dr Ivanić je takođe naveo da se nada da na predstojećim najavljivanim konferencijama povodom 20 godina Dejtona neće biti previše entuzijastičnih ljudi, posebno iz međunarodnih institucija, koje se temom BiH bave jednom u pet godina, gde kako je istakao dolaze “opet sa velikim, inovativnim idejama od kojih će nas zaboljeti glava“.