Održan okrugli sto pod nazivom „Unapređenje normativnog okvira integrativne manjinske politike“

2019-05-21T10:22:27+00:00 06. 03. 2019.|Okrugli stolovi, Vesti|

Forum za Etničke odnose, u okviru projekta “Zagovaranje izgradnje zakonodavnog okvira integrativne politike“, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija, organizovao je juče u Medija centru, okrugli sto na temu Unapređenje normativnog okvira integrativne manjinske politike”

Uvodničari ovog skupa bili su Dušan Janjić, predsednik UO Foruma za etničke odnose, Eva Vukašinović, advokat i vodeći ekspert Foruma i Nevena Petrušić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Na okruglom stolu predstavljen je zbornik stručnih analiza pod nazivom „Prilozi za unapređenje normativnog okvira manjinske politike u Republici Srbiji, koji su izradili stručnjaci Foruma za etničke odnose, Eva Vukašinović i Dušan Janjić, a u okviru projekta “ Zagovaranje izgradnje zakonodavnog okvira integrativne politike“.

Namera okruglog stola bila je da se doprinese unapređenju postojećeg ustavnog i zakonodavnog okvira koji bi omogućio da se u Republici Srbiji vodi integrativna manjinska politika. Iz tog razloga,  analizirana su postojeća normativna rešenja, uključujući i izmene i dopune zakona koje su usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srbije tokom 2018. godine.

Pozvani učesnici okruglog stola bili su predstavnici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici državnih i pravosudnih organa Republike Srbije, organa jedinica lokalne samouprave, predstavnici nezavisnih institucija, predstavnici civilnog društva i lokalnog ombudsmana, stručnjaci, kao i predstavnici diplomatskog kora.