Odlazak na Kosovo

2018-02-23T13:40:22+00:00 10. 06. 2013.|Vesti|

U okviru programa obuke nove generacije studenata i istraživača u oblasti međuetničkih odnosa, istraživači Foruma za etničke odnose, zajedno sa koordinatorom Foruma, Nenadom Đurđevićem, posetili su Kosovo. Obilazeći različite institucije i kroz razgovor sa predstavnicima Vlade i Skupštine Kosova, nevladinim organizacijama i medijima, kao i sa zvaničnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve, istraživači su se upoznali sa stanjem na terenu i stekli su uvid u praktične izazove u rešavanju etničkih konflikata na Kosovu. Ovo iskustvo predstavljaće im važnu osnovu za njihov dalji rad u oblasti međuetničkih odnosa.

Istraživači su imali priliku da razgovaraju sa gospodinom Tomasom Njokijem, šefom političkog, ekonomskog i sektora za evropske integracije Kancelarije EU na Kosovu, ministrom u Vladi Kosova Nenadom Rašićem, poslanikom u Skupštini Kosova i predsednikom Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije Sašom Đokićem, predsednikom poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Ardijanom Đinijem, profesorom Prištinskog univerziteta Antonom Berišajem, predsednikom Američkog univerziteta na Kosovu Šonom Bernsom, Iljirom Dedom iz Kosovskog institututa za istraživanje i razvoj politika, igumanom manastira Visoki Dečani, ocem Savom Janjićem, šeficom Administrativne kancelarije kosovske Vlade za Severnu Mitrovicu Adrijanom Hodžić i direktorom TV Mir iz Leposavića Nenadom Radosavljevićem.

Istraživači će svoja zapažanja, utiske i zaključke sa svojeg istraživanja na Kosovu uskoro objaviti u vidu izveštaja na Forumovom sajtu.