Milidrag za TV N 1: U dijalogu o Kosovu dosad bez realnih rešenja

2018-02-01T18:07:17+00:00 29. 01. 2018.|Vesti|

U dosadašnjem toku unutrašnjeg dijaloga o Kosovu nisu se mogla čuti rešenja koja su realistična, izjavio je Predrag Milidrag sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, gostujući u Danu uživo TV N1. Milidrag je istakao da je dijalog tek u periodu na koji se odnosi drugi izveštaj, uzeo maha i da se tek sada vide određeni trendovi, ali da je ipak reč o jednoj preterano usmerenoj raspravi.

 

“Imamo kontrolisani dijalog, gde se disonantni tonovi prečuju ili se na njih reaguje žestoko”, podsetio je on, ističući da dosadašnji tok dijaloga nije približio stavove u društvu već je samo jasnije istakao linije podele.

“Nismo čuli ni od koga ono što nismo očekivali (…) Samo se jasnije vidi podeljenost”, naveo je Milidrag, ocenivši da se u dosadašnjem toku dijaloga nisu mogla čuti realna i ostvariva rešenja.

“Mislim da se prosto društvo u Srbiji teško miri sa stvarnošću. Albanci s Kosova neće da žive u Srbiji, i ne postoji sila svetska koja će ih naterati na to. Čuli smo svakojaka rešenja, a zbog toga što se ovo ne uzima u obzir, ta rešenja nisu realistična. I dalje nema početnog konsenzusa oko miroljubivog rešavanja pitanja Kosova. I dalje imate naznake i koketiranja sa rešenjima koja su vojne prirode”, upozorio je gost Dana uživo.

Primetio je i da u dijalogu uopšte nema skretanja pažnje na to da je problem Kosova usko vezan za proces evrointegracija Srbije.

Kada je reč o Srbima s Kosova, Milidrag kaže da su oni uključeni u dijalog “zato što moraju, i nimalo više”.

“Glas Srba sa Kosova se ne čuje, pogotovo južno od Ibra, gde ih ima više. Pričamo šta sa severom, ali s tim južnim delom – ne čuje se šta s tim. Ubistvo Olivera Ivanovića će samo pogoršati stvari. On je bio glas razuma i tolerancije koji očito nije odgovarao nekima ili nikome”, ocenio je on.

Milidrag ističe i da se još ne može govoriti o rezultatima dijaloga i da ima još vremena, te da se još čeka šta će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneti kao svoj plan.

Celo gostovanje možete pogledati na ovom linku