Janjić: Izbori na Kosovu pokazali da Beograd može da izvede podelu

2019-05-20T09:57:30+00:00 20. 05. 2019.|Vesti|

Izbori za gradonačelnike na severu Kosova nisu održani u normalnoj situaciji i nisu bili demorkatični, ali je dobro što su se desili, ocenio je u Novom danu direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Dodaje da su izbori pokazali da Beograd može da izvede faktičku podelu Kosova.

Janjić objašnjava da je dobro što su se gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova, koji su napustili funkcije u znak bojkota zbog uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, vratili preko izbora.

„Srbija i Srpska lista ne kriju da se ovim nije rešavalo ko će biti gradonačelnik, nego da se pokaže da postoji uticaj i jedinstvo Beograda sa vodećim srpskim faktorima na severu Kosova“, kaže direktor Foruma za etničke odnose i dodaje da se za sada ne zna u kom će se pravcu situacija kretati – ka dijalogu ili novom odmeravanju snaga.

„Ovi izbori imaju pozitivan efekat da je došlo do izbora, da postoji nekakva vladavina prava, nema velikih prekršaja. A sa druge strane vidimo veliku mobilizaciju Srba. U međunarodnoj zajednici postoji samo jedno pitanje – ne sprema li se ovim potezom podela Kosova. Postoje dve opcije rešenja pitanja Kosova – nastavka dijaloga ili podela. Ovim izborima pokazano je da Beograd to može da izvede“, ističe Janjić i dodaje da bi uspostavljanje faktičke kontrole Beograda nad severom Kosova bio kraj Briselskog sporazuma.

On kaže da su ostavke četiri gradonačelnika pokazale da Srbija i Srbi imaju ograničen prostor za reagovanje, što ilustruje i povratak srpskih poslanika u kosovski parlament radi verifikacije mandata. Ponovne ostavke novih/starih gradonačelnika Janjić ne vidi kao rešenje jer bi u tom slučaju Priština bila data mogućnost da sama imenuje prve ljude četiri većinski srpske opštine na severu Kosova.

„Ako bi Srbi do kraja napustili institucije, Srbija bi bila označena kao da ne poštuje Briselski sporazum. To je taj limit, suženi prostor koji i Srbi i Srbija imaju“, objašnjava Janjić.

Nije momenat da Vučić iznese stav o Kosovu

Skupština Srbije održaće sledećeg ponedeljka sednicu o Kosovu kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić. Janjić ne očekuje da će Vučić tada izaći sa svojom platformom za rešenje kosovskog problema i napominje da i nije momenat da to uradi zbog neodređene političke situacije u međunarodnoj zajednici i na Kosovu.

„Mada odavno jeste bio momenat da se priprema javnost“, napominje gost Novog dana.

Prema njegovom mišljenju dve stvari su nemoguće. Prva je da se održi status qvo jer se on, kako kaže, menja svakoga dana. A druga je podela Kosova.

„Maksimum koji može da se uradi je podela na severu. Srbija onda ispada iz priče o EU i NATO i slede sankcije“, objašnjava Janjić.

Kada je u pitanju stav SPC o Kosovu, on kaže da se crkvi bog možda i javlja i oni ga interpretiraju, pa da na drugi način govore o vladarima, ali da je politika takva da svaki dan na Kosovu ne radi za Srbe, već radi za sukobe.

Upitan o njegovom vlastitom stavu o Kosovu, Janjić kaže da je u Srbiji najpametnije raditi kao Vučić, „ništa ne raditi i manipulisati ljudima“. Ipak, smatra da se treba vratiti u rikverc, to jest na pozicije iz 2017. godine i ići ka normalizaciji odnosa sa priznavnajem činjenice da Republika Kosovo postoji, ali ne priznavnajem Republike Kosova.

Rezolucija o genocidu bez podrške međunarodne zajednice

Komentarišući naslove u štampi da su Amerikanci ljuti na predsednika Kosova Ramuša Haradinaja, Janjić ističe da rezolucija o genocidu, koja je izglasana u Skupštini Kosova, nije doneta uz podršku međunarodne zajednice i da je to dodatno paljenje vatre u okolnostima kada treba da počnu prva suđenja pred specijalnim sudom za zločine na Kosovu i Kosovo je prihvatilo Haški tribunal.

„Niko ne pokazuje da je bio u Berlinu i da je čuo šta trebada uradi do Pariza“, kaže Janjić i dodaje da se do samita u Parizu ništa neće desiti jer dok se severu Kosova budu konstituisali kabineti gradonačelnika, kosovski Albanci će izmišljati nove rezolucije.

Rezolucija o genocidu, prema rečima gosta Novog dana, stvara političku mobilizaciju Albanaca jer prvi procesi protiv komandanata OVK može da uruši imidž heroja koji je ova vojska izgradila.

„Stvara se politička mobilizacija Albanaca radi odbrane svetog lika OVK. Umesto da spreme javnost da je to cena koju moraju da plate da bi napredovali, oni sebi prave prepreku, obećavaju nešto što se ne može desiti, a sa druge strane jača Samoopredeljenje i gura međunarodnu zajednicu ka ovoj partiji“, ističe Janjić.

Izvor: N1