Interno raseljeni Srbi sa Kosmeta

2018-02-21T07:43:58+00:00 21. 07. 2005.|Vesti|

Beograd, 21. jul 2005.

Grupa interno raseljenih Srba sa Kosova pozvala je juce Kai Aidea, specijalnog izaslanika UN, da se u direktnom susretu upozna sa njihovim uslovima života koji su olicenje primene standarda na Kosovu i Metohiji.

Na okruglom stolu koji je organizovao Forum za etnicke odnose, interno raseljeni Srbi su teško optužili medunarodnu birokratiju da lažnim izveštajima sa terena prikazuje nerealno stanje i time dovodi u zabludu zvanicnike medunarodnih institucija o stvarnom stanju na Kosovu i Metohiji.

Nebojša Zoric, Dragan Stolic i ?urda Drmoncic izneli su niz primera iz svakodnevnog života koji potvrduju takvu tezu, a prikazan je i desetominutni film o uslovima koji vladaju u njihovim naseobinama koje su uporedivane sa logorima.

Dr Dušan Janjic, koordinator Foruma za etnicke odnose, oštro je kritikovao zvanicni Beograd koji je “vodio pogrešnu politiku prošle godine, jer Kosovo nije bilo prioritet za ovdašnje vlasti.”

“Vlast u Beogradu ne kontroliše situaciju na Kosmetu zato što ne saraduje sa tamošnjim Srbima”- dodao je dr Janjic.

Ucesnici okruglog stola u beogradskom Media centru zakljucili su da se više ne polažu nikakve nade u odluke UNMIK administratora Hansa Jesena-Petersena, ali da veruju da ce misija Kai Aidea, ako bude korektna, pokrenuti poboljšanje stanja na terenu.