Drugi izveštaj o Monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

2018-03-31T22:15:40+00:00 29. 01. 2018.|unutrašnji dijalog, Vesti|

U ponedeljak 29. og januara 2018. godine u Medija centru u Beogradu predstavljen je drugi izveštaj o Monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Ovaj izveštaj, koji je deo projekta „Monitoring i izveštavanje o unutrašnjem dijalogu o Kosovu“, obuhvata period od 1. novembra 2017. godine do 15. januara 2018. godine.

Uz minut ćutanja zbog ubistva Olivera Ivanovića, predsednik Upravnog odbora Foruma za entičke odnose Dušan Janjić podsetio je na Ivanovićeve reči : „Podela je takozvano lako rešenje koje se sprovodi samo na mapi. U životu to rešenje nije moguće bez takozvanog rata ograničenog dejstva, što znači nove žrtve. Pojedinci izlaze sa ovom idejom zato što to kabinetski gledaju. Ne zamišljaju da se na toj mapi, ako se ona uveliča, mogu videti glave ljudi koji zbog toga mogu da stradaju. Prema tome, ja nisam za to da ’kosovski čvor’ sečemo. Jer, sve ove ideje: podela, priznanje, rat su laka rešenja koja neće doneti stabilnost i mir“.

Janjić je naveo da je sudeći po broju uključenih aktera kao i uticaju na javnost, unutrašnji dijalog  uznapredovao, kao i da su tome doprineli okrugli stolovi koje je organizovala Radna grupa za podršku unutrašnjem dijalogu, koju je osnovala vlada Republike Srbije. Prema njegovom mišljenju to pokazuje da je Prva faza institucionalnog dijaloga završena. “ Pretežno je reč o usmerenoj raspravi , na koju utiče odabir učesnika, jer su na okruglim stolovima govorili direktori, a ne istraživači koji se bave tim pitanjima „, rekao je Janjić i dodaje da dijalog nije rezultirao dovoljnim brojem realnih predloga za rešenje kosovskog pitanja. Prema njegovom mišljenju, ukupan rezultat je da se ubuduće moraju uključiti eksperti koji su u stanju da daju rešenja .

Predsednik Upravnog odbora Foruma objašnjava i da je u tome periodu došlo do aktivnog uključivanja SPCa u dijalog , kao i da je izjava mitropolita Amfilohija proizvela svojevrsnu propagandno političku buru u političkom životu Srbije. “ U ovom izveštajnom periodu, nastavljen je trend oživljavanja šovinizma, etnonacionalizma i (zlo) upotrebe pitanja Kosova u borbi za podelu moći i vlasti u Srbiji.  U porastu je i nipodaštavanje, potcenjivanje, uvredljiv i prezriv odnosa prema neistomišljenicima. Kvalifikacije „izdajnik“, „plaćenik“ postali su deo govora mržnje. Ovaj trend preti da poništi samu ideju dijaloga.“, kaže Janjić i posebno ističe da su se u ovom periodu javno oglasili i zagovornici „vojne“ odnosno ratne „opcije“. “ Oliver Ivanović nije prva glava koja je pala, ali ako je pao jedan čovek, nije li to zadnji momenat da se suočimo sa tom pojavom“, ocenio je Janjić.

Osim toga, u ovom izveštajnom periodu po pitanju stanja i budućnosti odnosa Srbije i Kosova, Srba i Albanaca ubedljivu prednost imaju zagovoranje razgraničenja i status quo politike. Janjić navodi i da je zanimljivo da su u ovom periodu evrointegracije Srbije nestale.

“ Rešavanje pitanja Kosova kroz normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kao i EU integracije Srbije, za ogromnu većinu učesnika u institucionalizovanom i ukupnom dijalogu nije prihvatljivo rešenje. S druge strane, postoji mali broj zagovarača evropskih integracija koji smatraju da se u EU može ući bez pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali treba imati u vidu da  je to suprotno zahtevima Evropske komisije i ispunjenju uslova iz poglavlja 35, jer oni podrazumevaju postizanje sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine.“, objašnjava Janjić.

 

Istraživanje društvenih mreža, koje je sprovela organizacija Libera, pokazalo je da četvrtina građana smatra da je rešavanje kosovskog pitanja realnost. Tatjana Vehovec iz  te organizacije navodi i da se trendovi razlikuju između Facebooka i Twitera odnosno da su desničari mnogo aktivniji na Facebooku.

 

Sledeći izveštaj biće predstavljen krajem februara.